Parcul National Cheile Bicazului - Hamas
Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas prezinta un deosebit interes stiintific din punct de vedere geologic, geomorfologic, paleontologic, peisagistic dar si din punctul de vedere al diversitatii biologice generate de marea varietate a conditiilor geoclimatice. Cheile Bicazului sunt renumite in Romania, datorita marimii lor impresionante. De asemenea, Lacul Rosu, format prin bararea naturala a apelor paraului Bicaz (anul 1837), ofera privirii un peisaj deosebit de pitoresc. Parcul este localizat in Muntii Hasmas (Haghimas), situati in grupa centrala a Carpatilor Orientali, grupa montana cunoscuta si sub denumirea de Carpatii Moldo-Transilvani. Parcul se afla in zona central-nord-estica a Romaniei, pe raza judetelor Neamt si Harghita.Rezervatii naturale incluse in parc: Cheile Bicazului (jud. Neamt, 1.600 ha si jud. Harghita, 2.128 ha) si Lacul Rosu, Cheile Sugaului (10 ha), Avenul Licas (5 ha), masivul Hasmasul Mare-Piatra Singuratica si Hasmasul Negru (800 ha).
Parcul National Cheile Bicazului
|
Parcul National Cheile Bicazului
|
Parcul National din care fac parte aceste chei se intinde intre Harghita si Neamt, cu o suprafata de 6.675 ha si reprezinta cea mai importanta zona geologica din tara noastra. In peretii stancosi din aceasta zona se adapostesc cateva pesteri si avene foarte frumoase - Pestera Neagra sau Pestera Cascada, Licas, Avenul cu Trei Intrari. Afluentii Bicazului au format la randul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului sau Cheile Bicajelului.
Cheile Bicazului constituie o zona frumoasa si pitoreasca a Romaniei, fiind strabatute de drumuri cu serpentine si de formatiuni stancoase impresionante (Piatra Altarului - 1120 m altitudine, Piatra Pintestilor - 847 m, Piatra Arsitei - 835 m, Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului).
Piatra Singuratica Cheile Bicazului
|
Poiana Ghilcos
|
Lacul Rosu
Amplasat in apropierea Cheilor Bicazului, la altitudinea de 980 m, la o distanta de 26 km de Gheorghieni, judetul Harghita pe druml national DN12C, Lacul Rosu este un lac de acumulare natural, in forma literei L, cu o adancime de 10,5m, suprafata de 12,7ha si o circumferinta de 2830m. S-a format relativ recent, in 1837, prin alunecarea unei mari cantitati de moloz si stanci de pe versantul nordic al Stancii Ucigasului in valea Paraului Bicajel. Farmecul lacului o reprezinta trunchiurile brazilor de odinioara care strapung oglinda apei lacului si care tulbura imaginea reflectata a muntelui Micului Suhard.Apa Paraului Rosu aduce fragmente de gresie rosie tertiara, motiv pentru care imprejurimile lacului au culoare rosie-galbuie, de unde si numele lacului. Cu toate acestea traditia populara pastreaza legende legate de formarea lacului. Una dintre legende pomeneste numele unei fete foarte frumoase, Estera care s-a indragostit de un flacau voinic in targul de la Gheorghieni. Vrajit de frumusetea fetei, acesta a cerut-o de nevasta. Cununia nu s-a putut face pentru ca baiatul a fost luat in armata. Fata il astepta si se ducea cu ulciorul la izvor iar acolo canta asa de trist incat si muntii se induioseau. Legenda spune ca intr-o duminica dupa-amiaza, a trecut pe acolo un talhar care a rapit fata, pe care a dus-o intre stancile Suhardului Mic, acolo unde locuia. Talharul i-a promis fetei aur si argint si cand a vazut ca nu o poate face sa se indragosteasca de el, a vrut sa o ia in casatorie cu de-a sila. Estera a strigat atunci catre munti, iar stancile cuprinse de strigatele indurerate ale fetei au raspuns cu tunete. O ploaie torentiala s-a pornit din senin adunand stancile muntelui in vale prinzand sub ele trupurile fetei si ale talharului. Apele muntilor s-au adunat acolo si asa s-a format Lacul Rosu. Desi legenda este trista, peisajul este impresionant, lacul aratand astazi ca o padure scufundata.
Lacul Rosu
|
Lacul Rosu
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu