joi, 1 noiembrie 2012

Parcul National Cheile Bicazului - Hamas

Parcul National Cheile Bicazului
Parcul National Cheile Bicazului
Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas prezinta un deosebit interes stiintific din punct de vedere geologic, geomorfologic, paleontologic, peisagistic dar si din punctul de vedere al diversitatii biologice generate de marea varietate a conditiilor geoclimatice. Cheile Bicazului sunt renumite in Romania, datorita marimii lor impresionante. De asemenea, Lacul Rosu, format prin bararea naturala a apelor paraului Bicaz (anul 1837), ofera privirii un peisaj deosebit de pitoresc. Parcul este localizat in Muntii Hasmas (Haghimas), situati in grupa centrala a Carpatilor Orientali, grupa montana cunoscuta si sub denumirea de Carpatii Moldo-Transilvani. Parcul se afla in zona central-nord-estica a Romaniei, pe raza judetelor Neamt si Harghita.
Rezervatii naturale incluse in parc: Cheile Bicazului (jud. Neamt, 1.600 ha si jud. Harghita, 2.128 ha) si Lacul Rosu, Cheile Sugaului (10 ha), Avenul Licas (5 ha), masivul Hasmasul Mare-Piatra Singuratica si Hasmasul Negru (800 ha).
Parcul National Cheile Bicazului
Parcul National Cheile Bicazului
Parcul National Cheile Bicazului
Parcul National Cheile Bicazului
Cheile Bicazului s-au format datorita eroziunilor provocate de raul Bicaz si afluentii sai si se intind pe o distanta de 8 km, intre Lacul Rosu si Bicazul Ardelean. Aceste chei fac legatura intre Transilvania si Moldova si sunt pozitionate mai exact in partea centrala a Muntilor Hasmas (judetele Neamt si Harghita).
Parcul National din care fac parte aceste chei se intinde intre Harghita si Neamt, cu o suprafata de 6.675 ha si reprezinta cea mai importanta zona geologica din tara noastra. In peretii stancosi din aceasta zona se adapostesc cateva pesteri si avene foarte frumoase - Pestera Neagra sau Pestera Cascada, Licas, Avenul cu Trei Intrari. Afluentii Bicazului au format la randul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului sau Cheile Bicajelului.
Cheile Bicazului constituie o zona frumoasa si pitoreasca a Romaniei, fiind strabatute de drumuri cu serpentine si de formatiuni stancoase impresionante (Piatra Altarului - 1120 m altitudine, Piatra Pintestilor - 847 m, Piatra Arsitei - 835 m, Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului).
Piatra Singuratica Cheile Bicazului
Piatra Singuratica Cheile Bicazului
Poiana Ghilcos
Poiana Ghilcos

Lacul Rosu

Amplasat in apropierea Cheilor Bicazului, la altitudinea de 980 m, la o distanta de 26 km de Gheorghieni, judetul Harghita pe druml national DN12C, Lacul Rosu este un lac de acumulare natural, in forma literei L, cu o adancime de 10,5m, suprafata de 12,7ha si o circumferinta de 2830m. S-a format relativ recent, in 1837, prin alunecarea unei mari cantitati de moloz si stanci de pe versantul nordic al Stancii Ucigasului in valea Paraului Bicajel. Farmecul lacului o reprezinta trunchiurile brazilor de odinioara care strapung oglinda apei lacului si care tulbura imaginea reflectata a muntelui Micului Suhard.
Lacul Rosu
Lacul Rosu
Apa Paraului Rosu aduce fragmente de gresie rosie tertiara, motiv pentru care imprejurimile lacului au culoare rosie-galbuie, de unde si numele lacului. Cu toate acestea traditia populara pastreaza legende legate de formarea lacului. Una dintre legende pomeneste numele unei fete foarte frumoase, Estera care s-a indragostit de un flacau voinic in targul de la Gheorghieni. Vrajit de frumusetea fetei, acesta a cerut-o de nevasta. Cununia nu s-a putut face pentru ca baiatul a fost luat in armata. Fata il astepta si se ducea cu ulciorul la izvor iar acolo canta asa de trist incat si muntii se induioseau. Legenda spune ca intr-o duminica dupa-amiaza, a trecut pe acolo un talhar care a rapit fata, pe care a dus-o intre stancile Suhardului Mic, acolo unde locuia. Talharul i-a promis fetei aur si argint si cand a vazut ca nu o poate face sa se indragosteasca de el, a vrut sa o ia in casatorie cu de-a sila. Estera a strigat atunci catre munti, iar stancile cuprinse de strigatele indurerate ale fetei au raspuns cu tunete. O ploaie torentiala s-a pornit din senin adunand stancile muntelui in vale prinzand sub ele trupurile fetei si ale talharului. Apele muntilor s-au adunat acolo si asa s-a format Lacul Rosu. Desi legenda este trista, peisajul este impresionant, lacul aratand astazi ca o padure scufundata.
Lacul Rosu
Lacul Rosu
Lacul Rosu
Lacul Rosu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu